Jarné okrášľovanie Modry.

Aprílové víkendy sa v Modre už tradične nesú v znamení okrášľovania. Túto tradíciu kedysi založil náš partnerský Modranský okrášľovací spolok. Mesto Modra sa tejto prekrásnej akcie aktívne chopilo a každoročne organizuje spolu s ďaľšími dobrovoľníkmi, spolkami, občanmi veľké upratovanie v meste aj v modranskom chotári. Vždy sa podarí vyčistiť od odpadkov a nelegálnych skládok ďaľšiu časť prírodných zákutí taki, aby sme si ich mohli všetci spoločne užívať.

Občianske združenie Pod Gaštankou tento rok okrášľovací víkend venovalo výsadbam krásny gaštanov v Sebreckej doline. Pozrite sa s nami na to, ako nám to išlo.

Pod-Gastankou-obcianske-zdruzenie-okraslovanie-Modra-gastany.jpg
 

Pripraveným praje

Niekedy máme pocit, že príprava výsadby zaberie najviac času, v každom prípade sa určite oplatí. Dbáme najmä na správnu prípravu a veľkosť sadzobnej jamy. Samozrejmosťou je podsypanie kvalitnou zeminou, vitamínmy a špecialnymi hydrogélmi, ktoré pomáhajú mladej rastline udržať a zásobovať ju vodou.

Naša dolina je typická trvalým prúdením vzduchu, ktorý mladým stromom dáva zabrať a tak je vždy potrebná vhodná opora, ktorú podľa veľkosti sadeného stromu ponecháme spravidla tri roky po výsadbe. Nezabúdame ani na ochranu mladého gaštanu pred zverou, ktorá si rada pochutná na mladom, mäkkom a šťavnatom lyku.

 

Výsadba je však len prvý krok nevyhnutným krokom k dosiahnutiu vysadenej krásnej gaštanovej aleje. Dôležitá je tiež trvalá starostlivosť o mladé rastliny a ich rez tak, aby sme naplno podporili vývoj rastliny. Ostáva nám tiež dúfať, že gaštany nenapadne “rakovinová pliaga”, spôsobovaná napríklad chorobou cryphonecria parasitica, ktorú spôsobuje parazitická huba a ničí gaštany aj celé gaštanice v celej európe. My si preto dávame za cieľ každoročne rožšíriť počet vysadených gaštanov v chotári. Sme radi, že mesto Modra, na čele s krajinárskym útvarom vedeným Matejom Kratochvílom tieto aktivity podporuje a samo trvalo vysádza v chotári typické stromy a kríky.

2% pre modranský chotár

Podporte naše združenie tak, že nám zveríte 2% z vašich daní, my ich použijeme na rozvojové aktivity v chotári – vysádby jedlých gaštanov a tiež na organizáciu kvalitných podujatí pre deti a celú rodinu.

OZ Pod Gaštankou

Dolná 29/ 6
900 01 Modra

bankové spojenie: SK8911000000002940073946

IČO: 50621734

registračné číslo: VVS/1-900/90-50042

 
Previous
Previous

Svadobný bohémsky piknik

Next
Next

Aranžmá má formy a štýly.