Sebrecká dolina, naša obľúbená.

Keďže sa Pod Gaštankou nachádza poniže starého gaštanového sadu, zvaného Gaštanka, smerujeme naše aktivity práve do tejto oblasti - do širokej a krásnej Sebreckej doliny.

V krásnej knihe Dejiny Modry z pera Juraja Žudela, Jána Dubovského a kolektívu autorov sa dočítate, aký pôvod má názov tejto oblasti - Sebreky. Chotárny názov Sebraky podľa autorov patrí k tým najstarším v modranskej oblasti v tvare Sehbergacker, čiže vinice alebo sady na kopci nad Modrou, ktorý počas ohrozenia slúžil ako pozorovateľna.

Cesta+sebreckou+dolinou+Obcianske+zdruzenie+Pod+Gastankou.jpg
 

Cesta v Sebreckej doline

Dlhé roky, ale skôr desiatky rokov viedla cesta v Sebreckej doline kľukato, hrbolato ale najmä cez veľké množstvo súkromných pozemkov, mimo oficiálneho zamerania mestskej cesty. To, na čo sa neodvážili tí čo cestu dlhé roky využívali, sme v našom združení zobrali ako výzvu a tento stav chceli zmeniť. Oslovili sme Mesto Modra a naše zanietenie dlhodobo participovať na veciach verejných prešlo do projektovej a realizačnej fázy. Mesto Modra následne pripravilo zameranie mestkých pozemkov a mechanizáciu pripravili nové trasovanie poľnej cesty sebreckou dolinou.

Cesta sebreckou dolinou dlhé roky viedla cez nespočetné množstvo súkromných pozemkov. Sme radi, že spolu s mestom Modra sa nám to podarilo zmeniť.
— Roman

Stav poľnej cesty však nebol ideálny najmä kvôli prašnosti v lete a blatu, ktoré sa tvorilo v jesennm a zimnom období. Okrem toho nás trápila erózia pôdy, ktorá bola spôsobená chýbajúcimi odrážkami. Preto sme sa v ďaľšej fáze projketu sústredili spolu s mestom Modra na skvalitnenie štandardu tejto cesty a vybudovanie štrkovej cesty spolu s príslušnými odrážkami na vodu, ktoré sú napojené na pôvodný meliorizačný systém.

Občianske združenie Pod Gaštankou prefinancovalo 50% nákladov realizácie štrkovej spevnenej cesty vo výške 4.000,- EUR.
— Maroš

Naše združenie prefinancovalo 50% nákladov realizácie, celkovo sme prispeli 4.000,- EUR. Odvtedy sa trvalo snažíme aby táto cesta ktorú pravidelne využíva veľké množstvo užívateľov, vrátane záhradkárov z Holombeckej oblasti a množstva turistov, získala adekvátnu kvalitu. Menšie aktivity ako je čistenie odvodňovacích odrážok, zrovnávanie cesty mechanizmami, kosenie okolo cesty, odhrabávanie naplavených kameňov a vysádzanie drevín, realizujeme svojpomocne priebežne.

 

Starostlivosť o cestu dolinou

Čistenie odrážok

O každý druh komunikácie je potrebné sa náležite starať a najmä prírodné cesty si vyžadujú veľkú pozornosť. Sebreckou dolinou pretečie veľa vody a tá ma za následok trvalé zanášanie vodných odrážok, čo spôsobuje eróziu samostnej cesty. Keď sú drážky plné, voda nemá kde odtekať, valí sa cez cestu a vymieľa ju. Naši členovia preto už viackrát čistili tieto odrážky, ktoré bývajú často zanesené štrkom a inými nánosmi.

Opravy stavu cesty

Napriek snahe mesta Modra a nášho občianskeho združenia o údržbu sa stav cesty priebežne zhoršuje vplyvom vody a samotným používaním cesty. Viackrát sme preto zafinancovali práce bágrom, ktorý vymletú a hrboľatú cestu zrovnal a zbavil ju naplavených kameňov.

Dlhodobé riešenie stavu cesty by si žiadal výrazný posun v štandarde cesty a to by znamelo podstatne väčšiu investíciu.

Kosenie okolo cesty

Výhľad na okolie aj horizont je vždy krajší, ak je pekne pokosené. Naši členovia preto viackrát popri ceste povýžínali a zbavili ju buriny. Je super, že aj mesto Modra pravidelne prispieva ku koseniu okolo cesty tak, aby si ju návštevníci mohli užiť.

Starostlivosť o kamenný múrik

Mesto Modra v podaní nebohého kamenárskeho majstra Igora Tučeka vybudovala popri ceste krásny suchý kamenný múrik podsadený gaštanmi s možnosťami oddychu. S pomocou zamestnancov VUB Trnava sme v roku 2018 čistili tento nádherný múrik od buriny.

Tradícia stavania kamenných múrikov je v malokarpatskom regióne a teda aj v Modre dlhá. Predkovia vinohradníci vždy zužitkovali vyoraný kameň a stavali múriky, kamenné búdy, dláždili cesty. Okolo múrika majstra Tučeka sme tiež vykosili a pohrabali, aby táto krása mohla byť obdivovaná návštevníkmi modranského chotára.

V tom istom roku sme s priateľmi z občianskeho združenia Modranský okrášľovací spolok zasa popri tomto múriku vysadili voňavé levandule pre potešenie oka aj nosa turistov. Prečítajte si o Modranskom okrášľovacom spolku viac.

 
Sebrecka+dolina+obcianske+zdruzenie+Pod+Gastankou.jpg
 
2% pre modranský chotár

Podporte naše združenie tak, že nám zveríte 2% z vašich daní, my ich použijeme na rozvojové aktivity v chotári – vysádby jedlých gaštanov a tiež na organizáciu kvalitných podujatí pre deti a celú rodinu.

OZ Pod Gaštankou

Dolná 29/ 6
900 01 Modra

bankové spojenie: SK8911000000002940073946

IČO: 50621734

registračné číslo: VVS/1-900/90-50042

 
Previous
Previous

Výsadby v chotári

Next
Next

Aktivity pre deti, pretože ich máme radi.