Katolícky sobáš v Pezinku

Pezinok je iba na skok od svadobného mesta Modra a v krásne zrekonštruovanom farskom kostole Nanebovzatia Panny Márie Vás radi oddajú aj v iný deň ako v sobotu, pokiaľ im to čas umožní. Väčšie svadby v Pezinku zasa sobášia v Dolnom kostole Premenenia Pána.

Podľa možností Vás zosobášia aj v iný deň ako v sobotu.
Farsky-1-700x933.jpeg

Trojloďový gotický Farský kostol Preblahoslavenej Panny Márie (dnes Nanebovzatia Panny Márie) bol postavený v 14. storočí. Pôvodne nemal vežu a okolo neho sa rozprestieral cintorín.

Počas reformácie v druhej polovici 16. storočia sa Farský kostol dostal do rúk evanjelikom, nakoľko veľká časť obyvateľov Pezinka prijala reformačné učenie. Katolíci chodievali do kostola v Grinave. Kostol im bol vrátený až v roku 1628. Slúžil ako farský do roku 1674, keď bol evanjelikom odňatý kostol na námestí. Ten sa stal novým farským kostolom a dovtedajší Farský kostol prevzala rehoľa kapucínov.

V areáli kostola sa nachádza časť múru bývalého cintorína s posledným náhrobkom, dva vstupy do krýpt a pomník padlým v prvej svetovej vojne. Tiež sa tam nachádza socha sv. Jána Nepomuckého, ktorá pôvodne stála pri hornej mestskej bráne. Na súčasné miesto ju v roku 1975 premiestnil a zreštauroval Vladimír Milko.

Kostol prešiel v rokoch 2004 – 2018 komplexnou rekonštrukciou. Dňa 1.12.2018 o 10:30 h. o. arcibiskup Mons. Stanislav Zvolenský, bratislavský arcibiskup metropolita, farský kostol konsekroval a opäť uviedol do prevádzky.

 

Kontakt

Farár

Mgr. Andrej Šottník

+421 33 641 22 70

Kaplán

Mgr. Marek Vávra

+421 641 29 56

pezinok@ba.ecclesia.sk

 
Previous
Previous

Katolícky sobáš v Modre

Next
Next

Katolícky sobáš u Jezuitov v Bratislave